میناکاری چیست؟

۲ بازديد

شاید اگر از علاقه‌مندان هنر و صنایع دستی معاصر و فاخر باشید، نام میناکاری به گوش شما خورده باشد. باوجود تمام توضیحاتی که در فضای اینترنت موجود است، قصد داریم تا به ساده‌ترین و روان‌ترین شکل شما را با اینکه میناکاری چیست آشنا کنیم. بنابراین همراه ما باشید تا با این هنر زیبا و قدیمی و البته نفیس آشنا کنیم.

میناکاری چیست؟

در قدم اول بدانید میناکاری زیر مجموعه هنرهای صنایع دستی است. امروزه قطب اصلی میناکاری در ایران شهر زیبا و تاریخی اصفهان است. معمولا میناکاری برروی مس انجام می‌شود که البته برروی طلای و نقره نیز قالب عمل آوری است. میناکاری یا میناسازی هنری است با سابقه‌ای در حدود پنج هزار سال دارد و امروزه در ایران کانون تولید میناکاری شهر اصفهان است و استادان برجسته‌ای در تولید آثار مینا مشغول به فعالیت هستند. نزدیک‌ترین معنای لغوی برای مینا به معنی آسمان آبی است و دقیقا تصوری که اکنون با شنیدن معنی آن در ذهن شما نقش بسته است کاملا درست است.

رنگ زمینه زیر نقوش اکثرا به رنگ‌های آبی، سبز و قرمز است که اگر به چشم هنر به داخل ظروف نقش بسته مینا بنگریم یادآور پهنای زیبای آبی آسمان است. هنر میناکاری یا همان میناسازی هنری است که با آتش و خاک و نقاشی برروی آن اجین شده است.

قدمت میناکاری چقدر است

همانطور که گفته شد میناکاری قدمتی بیش از ۵ هزار سال دارد. برای مثال شش انگشتر طلا مربوط به سیزده سده پیش از میلاد در قبرس یافت شده که نمونه‌ای از میناکاری مرصع است و یا مجسمه معروف زئوس که در یونان پیدا شده مربوط به پانصد سال پیش از میلاد است. یکی از این نمونه‌های قدیمی بازوبندی از طلا به همراه میناکاری‌های تزیین شده بر روی آن است که مربوط به دوران هخامنشیان است. در حال حاضر این اثر باستانی در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن نگهداری می‌شود.

البته باید بدانیم اوج این هنر در دوره سلجوقیان بوده که تهیه ظروف برنجی و میناکاری مرسومیت داشته‌است و این آثار به کشور‌های همسایه نیز فرستاده می‌شده‌است.

آموزش میناکاری

انواع میناکاری یا میناسازی

به زبان ساده میناکاری یا همان میناسازی به دو دسته تقسیم بندی میشود.

  • مینای خانه‌بندی
  • مینای نقاشی

در مینای خانه بندی که به مینای سیمی نیز معروف است از مفتول‌های بسیار نازک استفاده می‌شود. مفتول‌ها را به شکل دلخواه درمی‌آورند و با چسب روی قطعه کار قرار داده با یک لعاب شیشه‌ای روی آن را می‌پوشانند. سپس آن را در داخل کوره‌ای با حدود ۱۰۰۰ درجه حرارت قرار می‌دهند و مفتول‌ها به قطعه کار جوش می‌خورند. در مرحله بعد رنگ‌های مخصوص میناکاری را که به شکل پودر است را بر روی سطح کار پر می‌کنند. بعد از آنکه سطح کار یکسان و هموار شد آن را به مدت ۳ دقیقه در داخل کوره‌ای با حرارتی حدود ۱۰۰۰ درجه قرار می‌دهند. مفتول‌های با برنجی بعد از قرا گرفتن در کوره سیاه می‌شوند و باید با اسیدکاری رنگشان به حالت نخستین بازگردد.

اما در مینای نقاشی، روشی که امروزه در اصفهان مرسوم است نقش‌های مینا بر روی لعابی شفاف شکل می‌گیرد. بدین منظور و برای میناکاری، ابتدا استادی مسگر یا دواتگر می‌بایست که شیئ مربوطه را بر اساس طرح مورد نظر بسازد و سپس استادی میناکار روی آن را لعاب سفید رنگ بدهد. مرحله لعاب دهی سه یا چهار بار انجام می‌گیرد و هر بار نیز همراه با قرار گرفتن در کوره با ۷۰۰ درجه گرما هست تا رنگ لعاب ثابت شود.

سپس نقاشی روی این جسم سفیدرنگ انجام می‌شود و دوباره شی به کوره می‌رود تا در درجه‌ای در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ درجه پخته شده و رنگ‌ها به شکل دلخواه در آیند. هم‌اکنون از رنگ‌های شیمیایی در نقاشی شی استفاده می‌گردد حال آنکه در گذشته رنگ‌های بکار گرفته شده گیاهی یا معدنی بودند.

مینا که طبعاً شفاف است شفافیت خود را از اکسید قلع به وجود می‌آورد. میناکاری روی مس انجام می‌شود. برای فراهم آوردن مینا ابتدا آن چیزی که می‌خواهند میناکاری کنند به هر شکل و هر اندازه باید به وسیله مس گر متخصص به شکل لازم درآید و پس از آن که ساخته شد استاد مینا کار به آن لعاب سفید رنگ می‌دهد معمولاً سه الی چهار بار لعاب داده می‌شود و در هر بار شی  به کوره می‌رود و حدود ۷۰۰ درجه حرارت می‌بیند تا رنگ لعابش ثابت شود بعد روی آن با رنگ‌های گوناگون نقاشی می‌شود.

 

هدایای سازمانی چیست؟

۱ بازديد

هر سازمان و شرکتی برای نشان دادن حس قدردانی و محبت خود نسبت به کارمندان خود از روش‌های مختلفی برای ابراز آن استفاده می‌کند. یکی از این روش‌ها، ارائه هدایای سازمانی است. هدایای سازمانی تنوع قابل توجهی دارد و برای مناسبت‌های مختلف می‌توان گزینه‌های متفاوتی از میان آن‌ها را انتخاب کرد. اما به راستی هدایای سازمانی چیست و مناسب‌ترین هدیه سازمانی برای شرکت شما کدام گزینه است؟


موقعیت و مناسبت‌های مختلفی در ایام سال وجود دارند که هر شرکت و سازمانی از آن‌ها برای جلب رضایت کارمندان خود یا نشان دادن حس محبت و احترام خود نسبت به آن‌ها استفاده می‌کند؛ مناسبت‌هایی همچون شب یلدا، عید نوروز، روز کارمند، روز مهندس، روز پزشک و... ازجمله مناسبت‌هایی هستند که به فراخور کارمندان و زمان می‌توان برای نزدیک‌تر شدن بیشتر کارمندان با مسئولین سازمان‌ها و شرکت‌ها از آن استفاده کرد.

یکی از راه‌های ابراز قدردانی و بیان تشکر ارائه هدایای سازمانی به مخاطبان است. این هدایای دوست‌داشتنی ضمن ایجاد حس رضایت در کارمندان و محکم‌تر روابط بین کارمندان و مدیران شرکتی، هدیه‌ای به یاد ماندنی هستند که تا سالیان سال یاد و خاطره لحظه دریافت هدیه را زنده نگه می‌دارد.

 

هدایای سازمانی چیست؟

 

با تمامی توصیف‌هایی که از مزیت هدایای سازمانی مطرح شد، همچنان سؤال اصلی باقی می‌ماند که هدایای سازمانی چیست. در پاسخ به این پرسش باید گفت که هدایای سازمانی در حقیقت همان هدایای تبلیغاتی شرکتی هستند که با یک بسته‌بندی شکیل همراه با نام تجاری شرکت یا سازمانی خاص به مخاطبان که عموماً کارمندان و مدیران سازمانی هستند، ارائه می‌شود.

حال که با مفهوم هدایای سازمانی چیست آشنا شدید، زمان آن می‌رسد که از تنوع این محصولات آگاهی یابید و از آن‌ها برای توسعه کسب‌وکار خود و جلب رضایت بیشتر کارمندان بهره ببرید.

 

هدایای سازمانی چیست؟

طیف گسترده‌ای از هدایای سازمانی وجود دارد

 

 

 

مناسب‌ترین هدایای سازمانی چیست؟

 

هدایای سازمانی طیف گسترده‌ای از محصولات را در بر می‌گیرد که هر سازمان به فراخور نگرش کارمندان خود، ارزش‌های شرکت و نیز بودجه مورد نظر خود اقدام به انتخاب و سفارشی‌سازی مناسب‌ترین هدیه سازمانی می‌کند. از این رو، یافتن پاسخ مناسب‌ترین هدایای سازمانی چیست به تیم‌های بازاریابی، نیروی انسانی و تیم روابط عمومی سازمان‌ها باز می‌گردد.

با تمام این تعاریف، می‌توان بهترین هدایای سازمانی را از میان گزینه‌های یافت و آن‌ها را با کمی خلاقیت به هدیه سازمانی بی‌نظیری که از خاطرات پاک نمی‌شوند، تبدیل کرد.

 

شماره 1- ست مدیریتی

 

مگر می‌شود نام هدیه سازمانی به میان آید و صحبتی از ست مدیریتی نشود. ست مدیریتی مجموعه‌ای خارق‌العاده و کامل از هر آنچه که شما قصد شگفت‌زده کردن مخاطب خود را دارید، می‌باشد. تنها کافی است بودجه خود را مشخص کنید و سپس با در نظر گرفتن سلیقه خود و مخاطبانتان، یک ست جذاب و شیک را انتخاب کنید. از آنجایی که اقلام درون این ست‌ها را خودتان انتخاب می‌کنید، مطمئن باشید که هدیه‌ای متمایز و دوست‌داشتنی خواهد شد که هیچ کس لنگه آن را تا به حال ندیده است.

 

شماره 2- مجموعه آبخوری

 

تصور کنید تمام کارمندان از لیوان‌هایی سفارشی که مشابه هم هستند برای نوشیدن استفاده کنند! همچین تصوری، حس زیبای نظم و هماهنگی را در میان کارمندان القا می‌کند. انواع وسایل آبخوری از لیوان گرفته تا ماگ تبلیغاتی، لیوان دم‌نوش، ماگ حرارتی، ماگ هیتردار و حتی تراول ماگ تبلیغاتی هدایای سازمانی جذابی هستند که محیط کاری را دل‌نشین و فرح‌بخش می‌کند.

البته اگر دوست دارید هدیه سازمانی خود را در مناسبت خاصی به کارمندان خود ارائه کنید، بهتر است علاوه بر این‌که از المان‌های آن مناسبت در هدیه خود استفاده کنید، وسایل آبخوری را در کنار هدیه‌ای دیگر به مخاطبان خود ارائه کنید تا ارزش هدایای سازمانی خود را چندین برابر سازید. به عنوان مثال، اگر قصد ارائه هدایای سازمانی شب یلدا را دارید بهتر است از ماگ تبلیغاتی با تصویر انار در کنار هدایای دیگری همچون یک جعبه پذیرایی با انواع دم‌نوش یا به همراه زیرلیوانی‌های با طرح هندوانه ارائه شوند تا شوق دریافت هدیه را چند برابر کند.

 

شماره 2- مجموعه آبخوری

همراه ساختن یک ماگ تبلیغاتی جذاب با زیرلیوانی، هدیه سازمانی شما را چندین برابر زیباتر می‌کند

 

 

 

شماره 3- ست خودکار و روان‌نویس

 

برخی هدایای تبلیغاتی با توجه به ظاهرشان لوکس هستند و برخی دیگر به نظر ارزان‌قیمت می‌رسند. ست خودکار و روان‌نویس تبلیغاتی ازجمله هدایای سازمانی است که ظاهری زیبا و خیره‌کننده دارد اما از قیمتی مقرون‌به‌صرفه برخوردار است و در عین حال، همه را شیفته خود می‌کند. از این رو، اگر به دنبال جوابی مناسب برای بهترین هدایای سازمانی چیست، هستید، بی شک این گزینه را نباید از دست بدهید.

 

شماره 4- ست الکترونیکی       

 

وسایل الکترونیکی بی شک هدایای دوست‌داشتنی هستند که لازمه زندگی امروزی شده‌اند. وسایلی همچون پاوربانک تبلیغاتی، فلش مموری تبلیغاتی، اسپیکر تبلیغاتی، کابل شارژ و شارژر فندکی، شارژر بی‌سیم، ساعت هوشمند و هزاران وسیله الکترونیکی دیگر ازجمله هدایای سازمانی هستند که لبخند رضایت را بر لبان دریافت‌کننده خود می‌نشانند. شاید با خود بگویید که آماده‌سازی چنین مجموعه ارزشمندی در کنار هم هزینه گزافی را بر سازمان تحمیل خواهد کرد. اما نگران نباشید تنها کافی است یک نمونه از این وسایل جذاب را با هدایای سازمانی ارزان‌قیمت‌تر همچون ماگ تبلیغاتی همراه کنید تا ارزش و جایگاه هدیه خود را بیش از پیش ارتقا دهید.

 

شماره 5- مجموعه فرهنگی

 

هدیه دادن همیشه شامل هدیه دادن یک وسیله بی‌جان و بی‌روح نیست. گاهی هدیه سازمانی می‌تواند معنایی عمیق‌تر و دل‌نشین‌تر را در پس خود نگاه داشته باشد. هدایای همچون کتاب اشعار، کتاب قرآن و صنایع دستی ایرانی از چنان ارزش و معنایی برخوردار هستند که آن‌ها را نمی‌توان با هیچ مجموعه هدیه دیگری جایگزین کرد. اگر به دنبال هدایای سازمانی فاخر هستید تا در مناسبتی خاص به کارمندان و مدیران رده بالا خود ارائه کنید، از کتب نفیس و مجموعه صنایع دستی غافل نشوید.

سوغات سبزوار

۱ بازديد

سوغات سبزوار بسیار مورد توجه خیلی از ایرانیان و گردشگران خارج کشور قرار گرفته است.
سبزوار یکی دیگر از شهر های استان خراسان رضوی می باشد.
سبزوار  دروازه خراسان است و در غرب استان خراسان رضوی واقع شده است.
فاصله ی سبزوار تا مشهد مقدس ۲۲۰ کیلومتر می باشد.
می توان گفت کسانی که به زیارت امام هشتم راهی مشهد می شوند حتما با شهر زیبا و تاریخی سبزوار برخورده اند.
جالب است بدانید که نام قبلی شهر سبزوار بیهق بود.
سبزوار سومین شهر پرجمعیت استان خراسان رضوی است.
اولین شهر پرجمعیت خراسان رضوی مشهد است.
دومین شهر نیشابور و سومین شهر سبزوار.
سبزوار این شهر زیبا و تاریخی دارای جاذبه های گردشگری، سوغاتی های زیبا و رنگارنگ و همچنین صنایع دستی بسیار متعددی می باشد.
در ادامه با مستر سوغاتی همراه شوید تا بیشتر با سوغات سبزوار ، صنایع دستی سبزوار ، گردشگری سبزوار آشنا شوید.
خرید صنایع دستی

سوغات سبزوار

مهم ترین سوغات سبزوار کلوچه های زنجبیلی، محصولات کشاورزی مانند تخمه جابونی ( تخمه ژاپنی) و ادویه های سبزواری است.
کلوچه ی زنجبیلی یا زنجفیلی سبزوار یکی از مشهور ترین کلوچه ها است.
به این کلوچه کلوچه ی سبزواری هم گفته می شود.
از دیگر سوغات این شهر می توان به:

  • زرشک
  •  
  • خشکبار

و … اشاره کرد.

صنایع دستی سبزوار

صنایع دستی سبزوار بسیار ارزشمند است زیرا این شهر  هنرمندانی ناب را پرورش داده و می دهد.
فرقی نمی کند در کجای ایران زندگی میکنیم همه جای ایران هنرمندانی وجود دارند که برای شهرشان صنایع دستی ارزشمندی را رو نمایی می کنند.
در ادامه با برخی از صنایع دستی سبزوار آشنا خواهیم شد:

  • قالی بافی
    قالی بافی را بیشتر زنان روستا نشین در اطراف سبزوار انجام می دهند.
    قالی بافی یک هنر ارزشمند در میان سبزواری ها و همچنین ایرانیان است.
  • گلیم و پلاس بافی
    گلیم و پلاس بافی در این شهر بسیار رواج دارد و کارگاه های به خصوصی در این زمینه تدارک دیده اند.
  • فرت بافی
    پیش از این در سبزوار پوشاک زنان و کودکان در کارگاه های پارچه بافی و فرت بافی تهیه می شد.

از دیگر صنایع دستی و همچنین کار های سنتی سبزوار می توان به:

  • آهنگری
  • نمد مالی
  • سفالگری
  • رنگرزی
  • خراطی

و … اشاره کرد.

 

گردشگری سبزوار

شهر زیبا و تاریخی سبزوار دارای جاذبه های گردشگری زیادی است.
گردشگرانی که به این شهر زیبا سفر می کنند از جاذبه های سبزوار بسیار خشنود می شوند.
طبیعت زیبای سبزوار چشم را نوازش می دهد.
برخی از این جاذبه های گردشگری شهر زیبای سبزوار:

  • مصلی تاریخی سبزوار
  • بقعه امام زاده یحیی
  • مسجد جامع سبزوار
  • منار مسجد
  • آتشکده خانه دیو
  • آتشکده میرمظفر
  • خانه باغ اسکویی
  • آرامگاه بقراط
  • موزه مردم شناسی سبزوار
  • حوضه هشت پایه
  • سرای معمار زاده
  • امام زاده سید قریش سبزوار
  • عمارت امین التجار
  • اقامتگاه بوم گردی زعفرانیه سبزوار
  • روستای سبزوار
  • آبشار برغمد
  • روستای بلاش آباد
  • مسجد خسرو شیر
  • تپه عید گاه سبزواری ها
  • سد یام
  • سد خاکی سنگریزه ای سنگرد
  • رودخانه دلبر
  • کویر دو شاخ
  • کاروانسرای فرامرز خان

جشن دیگان چیست؟

۲ بازديد

جشن دیگان چیست؟ (تاریخ و رسوم)

جشن دیگان چیست

در ایران باستان هر روز روز جشن و پایکوبی بوده است و آن‌ها دنبال بهانه برای این کار نمی‌گشتند. شاید به همین دلیل روزهای مختلفی از سال را جشن می‌گرفتند و در کنار هم گرد هم می‌آمدند. یکی از جشن های ایران باستان جشن دیگان است که به آن خرم روز هم می‌گویند. این جشن‌ها مانند جشن دیگان ریشه در تاریخ ایرانیان دارند و باید آن‌ها را به نحوی پاس بداریم. در ادامه با این مطلب همراه باشید.

تاریخچه جشن دیگان

در گذشته‌های دور و زمانی که تمدن بر ایران گسترش یافته بود، مردم یک روز از هر ماه را با نام آن ماه نامگذاری می‌کردند. برای مثال جشن‌هایی مانند تیرگان، مردادگان، فروردینگان از این نوع جشن‌ها بودند. اما ماه دی یک استثنا است، چون در این ماه 3 روز را به عنوان دیگان جشن می‌گرفتند.

جشن دیگان
جشن دیگان

برای ایجاد حس شور و شادی میان مردم و گسترش مهربانی و کنار هم بودن در گاهشمار زرتشتی روزهای هشتم (دوم دی سال خورشیدی)، پانزدهم (نهم دی سال خورشیدی) و بیست و سوم دی ماه (هفدهم دی سال خورشیدی) را دیگان نامگذاری می‌کردند. به ترتیب این روزها را دی به آذر، دی به مهر و دی به دین می‌گفتند.

برخی از معبران اولین روز ماه را به نام خور روز (روز تولد خورشید) یا خرم روز می‌دانستند، به همین دلیل بساط جشن دیگان را در همان اولین روز ماه دی که با نام خورماه هم شناخته می‌شود برپا می‌کردند، همچنین نام دی در آیین کهن به معنای آفریننده و صفت اهورامزدا (پروردگار آیین زرتشت) است به همین دلیل زرتشتیان در این روز به نیایش نیز می‌پرداختند.
در مقاله  معرفی جشن های ایرانیان به معرفی جشن ها و آداب و رسوم ایرانی پرداخته ایم.

رسوم جشن دیگان

بهتر است رسوم جشن دیگان را در دو بخش بررسی کنیم، اولی خرم روز که همان تولد خورشید و روز اول دی و اولین روز زمستان است و دیگری دی به آذر، دی به مهر و دی به دین.

خور روز

بعد از جشن یلدا که طولانی ترین شب سال است و تاریکی همه جا را در برمی‌گیرد، روز تولد خورشید و روز اول زمستان یعنی اول دی می‌آید. جایی که نور بر تاریکی، خیر بر شر، خوبی به بدی پیروز می‌شود و دوباره جان تازه‌ای می‌گیرند. برخی حتی این روز را اولین روز سال هم می‌دانند.

در این روز تمامی مردم ایران باستان دست از دروغ و کارهای زشت و ناپسند برمی‌داشتند و حتی حیوانی را برای غذا نمی‌کشتند. خرم روز یک تعطیلی بسیار خوب برای استراحت و در کنار مردم بودن، بوده است، به همین دلیل تمام مردم به صورت داوطلبانه دست به دست هم می‌دادند و با هم آن را برگزار می‌کردند. در این روز پادشاه با مردم دیدار می‌کرد و زرتشتیان به دعا و نیایش اهورا مزدا می‌پرداختند.

دی به آذر، دی به مهر و دی به دین

این 3 روز هم آدابی مانند خرم روز دارد و مردم در این 3 روز هم تعطیل بودند و به جشن و پایکوبی می‌پرداختند. غذاهایی مانند آش می‌خوردند تا از سرمای زمستان در امان بمانند. می‌گویند در این روزها و خرم روز مردم در کنار یک درخت سرو که نماد ایستادگی در مقابل سرماست، تجمع می‌کردند و قول می‌دادند تا سال بعد درخت سرو دیگری بکارند.

جشن‌های دیگری مانند میدیارم‌گاه و سیرسور نیز در دی ماه برگزار می2شده است که هر کدام داستان خود را دارند. برای مثال در جشن سیرسور به یاد جمشید بزرگ، پادشاه ایران زمین که دیوها او را کشتند، مردم گوشت را با سیر طبخ می‌کردند و می‌خوردند تا از دیوها در امان بمانند.

 

سوغات خوراکی سیستان و بلوچستان

۱ بازديد

سوغات خوراکی سیستان و بلوچستان

شیرینی لیندو

برای تهیه این شیرینی خرمای هسته گرفته شده، گندم برشته و کنجد را تحت فشار می‌گذارند تا سفت شوند و به هم بچسبند. مواد باید حداقل نصف روز را تحت فشار یا اصطلاحا زیر بار باشند و پس از آن به اشکال مختلف به ویژه توپی در می‌آیند و مصرف می‌شوند.

ادویه

این ادویه را با ترکیب تخم شنبلیله، فلفل قرمز، زردچوبه، نمک، تخم گشنیز و سیاه‌دانه درست می‌کنند. ادویه‌های هندی و پاکستانی متنوعی در این استان پیدا می‌شود که ترکیبات خاص و عطر متفاوتی دارند.

لیندو

لیندو

 
ادویه

ادویه

 

میوه های خوشمزه

سیستان و بلوچستان به عنوان مهد میوه‌های گرمسیری کشور شناخته می‌شود. در اینجا میوه‌هایی را می‌بینید که در شهرهای دیگر پیدا نمی‌شوند و از میان آنها می‌توان به گواوا، چیکو، کنار، پاپایا، فالسا، سیتاپل و جمبو اشاره کرد. به جز این میوه‌های عجیب استوایی، اگر طرفدار میوه‌های انبه و موز هستید حتما در سفر به سیستان و بلوچستان آنها را تهیه کنید چرا که این دو از میوه‌های مرغوب این منطقه به شمار می‌روند. 

فالسا

فالسا

 
سیتاپل

سیتاپل

 
گواوا

گواوا

 
جمبو

جمبو

 

چای سرخ بلوچستان

چای سرخ بلوچستان در واقع همان چای ترش است که در بلوچستان کشت می‌شود. ۷۳۲ هکتار از زمین‌های کشاورزی این منطقه زیر کشت چای ترش قرار دارند و این چای از محصولات مرغوب استان به شمار می‌رود.

کلوچه خرمایی

این خوراکی خوشمزه در ماه اسفند و برای استفاده در نوروز طبخ می‌شود. مغز این کلوچه‌ها از خرماست؛ اما سیاه‌دانه و رازیانه نیز در آن به کار می‌رود.

چای سرخ

چای سرخ

 
کلوچه خرمایی

کلوچه خرمایی

 

صنایع دستی سیستان و بلوچستان

سوزن دوزی

سوزن‎دوزی هنر تزئین پارچه است و سابقه‌ای طولانی و به دارازی قدمت تاریخ این دیار دارد. این هنر با نام بلوچی‌دوزی هم شناخته می‌شود و جلوه‌ای دیدنی و خیره‌کننده دارد. هنرمندان روی پارچه‌های ساده با نخ‌های رنگی و به کمک قلاب و سوزن طرح‌هایی می‌زنند. طرح ها در سوزن‌دوزی ذهنی هستند و از رویاها الهام می‌گیرند و به همین جهت سوزن‌دوزی را بازتاب دردها، آمال و آرزوهای زنان بلوچ می‌دانند. سوزن‌دوزی را بر روی لباس، سفره عقد، روتختی، کوسن، سجاده، رومیزی، پشتی و یا حتی لباس و ... انجام می‌دهند.

خامه دوزی 

خامه دوزی همان سوزن‌دوزی است که در آن از نخ ابریشم استفاده می‌شود. از این هنر برای تزئین لباس، جانماز، انواع دستمال و سفره‌ها استفاده می‌کنند.

سوزن دوزی

سوزن دوزی

 
سوزن دوزی

سوزن دوزی

 

سفالگری | هنر جهانی سیستان و بلوچستان

سفالگری از هنرهای بسیاری قدیمی در سیستان و بلوچستان است و سفال‌های کشف شده در شهر سوخته به خوبی قدمت این هنر را نشان می‌دهند. روستای کلپورگان از توابع شهرستان سراوان مهم‌ترین مرکز تولید سفال به شمار می‌رود و با عنوان موزه زنده سفال کلپورگان از سال 1396 ثبت جهانی شده است. این روستا تنها موزه زنده سفال در جهان است و این هنر بیش از 3000 سال در آن قدمت دارد.

سفال کلپورگان

سفال کلپورگان

 
سفال کلپورگان

سفال کلپورگان

 

پریواردوزی

پریواردوزی یا پلیواردوزی، نوعی سوزن‌دوزی یا گلدوزی روی پارچه است. جلوه این هنر بیشتر در قسمت حاشیه روسری و اشارپ زنان بلوچی دیده می‌شود؛ اما در بخش‌هایی از استان این هنر را برای تزئین قسمت‌های پیش سینه، سرشلوار و دورآستین، کلاه، عرقچین، سرمه‌دان، بازوبند، جلد دعا و ... هم به کار می‌برند.

بیشتر اهالی بومی سیستان و بلوچستان و روستاهای شهرستان سراوان و ایرانشهر به این هنر مشغول هستند و از آن کسب درآمد می‌کنند.

سیاه دوزی

سیاه‌دوزی نوعی سوزن‌دوزی با استفاده از نخ سیاه رنگ ابریشمی است که برای تزیین سرآستین و پیش سینه لباس‌ها به کار می‌رود. در این هنر با دوخت دندان‌موشی ِ بهم چسبیده نقش‌هایی مثلثی شکل روی لباس می‌زنند و گاهی بین دوخت دندان‌موشی از دوخت زنجیره هم استفاده می‌کنند.

سیاه دوزی

سیاه دوزی

 
پریواردوزی

پریواردوزی

 

سکه دوزی و آینه دوزی

آینه‌دوزی و سکه‌دوزی به هنر دوختن آینه و سکه در سایزهای مختلف در کنار پولک در لباس‌های محلی، جلیقه، روتختی و ... گفته می‌شود. این هنر دومین هنر محبوب سیستان و بلوچستان بعد از سوزن‌دوزی است و گاهی در کنار ابریشم‌دوزی، قیطان‌دوزی و بخیه‌های تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این هنر در مراسم عروسی کاربرد زیادی دارد و در رختخواب و جهیزیه عروس یا حتی گردنبند شتر برای تزئین در عروسی به کار می‌رود. به جز سکه و آینه از منجوق و مروارید، پولک، خرمهره، دکمه صدفی، نوار یراق و پارچه وسایل مورد نیاز برای این هنر هستند. خرید صنایع دستی

جواهرات

به استناد متن‌های تاریخی هنر ترصیع و تزئین با جواهرات در سیستان، نیشابور و هرات از سده‌های نخستین در جهان اسلام بسیار مشهور بوده و جالب است بدانید که جواهرات سیستان جزو هدایایی بودند که به مراکز حکومتی فرستاده می‌شده‌اند.

دودنی بافی

دودنی‌بافی یکی از هنرهای تاریخی و دانش ساختن تورهای تزئینی با گیاه علفی است؛ گیاهی با برگ‌های ساده منقسم و گل‌های زرد متمایل به سفید که در اکثر نقاط استان رویش دارد. از این هنر در گذشته در تزئین خانه و گاهی هم به عنوان دفع چشم‌زخم از مال و جان استفاده می‌کردند.

سکه دوزی

سکه دوزی

 
آینه دوزی

آینه دوزی

 
دودنی

دودنی

 

خولک بافی

برای خولک‌بافی از ساقه‌های نی استفاده می‌شود و سایه‌بان، پرده و توتن (نوعی قایق حصیری) را با استفاده از این هنر تهیه می‌کنند. روستاهای حاشیه کوه خواجه و شهرستان زابل از مهم‌‌ترین مراکز تولید محصولات خولک‌بافی هستند.

تگرد بافی

در منطقه بلوچستان، حصیری به نام تگر وجود دارد که از داز (برگ درختان خرمای وحشی) تهیه می‌شود. سواس (صندل)، کچو (خورجین)، روپگ (جارو)، پروند (کمربند جهت بالا رفتن از درخت نخل)، سمان (زیرانداز)، سفت (جانماز)، کپات(سبد کوچک) از محصولات این هنر هستند.

سیس بافی

سیس رشته‌هایی از الیاف است که در اطراف تنه درخت خرما می‌روید و به آن گیس درخت خرما گفته می‌شود. در سیس‌بافی از این الیاف برای تهیه برخی از ملزومات زندگی استفاده می‌شود که از میان آنها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • تک: نوعی زیرانداز حصیری
  • نولک: نوعی سبد دسته‌دار برای حمل علوفه و ماهی
  • سوند:نوعی حصیر برای ایجاد حصار و محدود کردن فضا
  • کتل : نوعی زنبیل
  • قفس برای نگهداری مرغ
  • انواع طناب
  • کلاهک آباژور
خولک بافی

خولک بافی

 
سیس بافی

سیس بافی

 

قالیبافی

قالیبافی تاریخی بس طولانی در سیستان و بلوچستان دارد تا جایی که فرش سیستانی از شهرت خاصی برخوردار است.

گلیم بافی

گلیم‌بافى در استان سیستان و بلوچستان و به ویژه بین عشایر، طوایف بلوچ و بلوچ‌های ساکن سیستان رواج دارد و با استفاده از پشم انجام می‌شود. نوع گلیمی که در سیستان تولید می‌شود با نوع بلوچی آن، در نحوه برپایی دستگاه گلیم تفاوت دارد.

پلاس بافی

پلاس نوعی زیرانداز است که مثل گلیم و قالی که از پشم بافته می‌شود و از گذشته‌های دور از آن به عنوان زیرانداز جهت حفاظت از رطوبت، سرما و گرمای زمین و فرش کردن کف چادر عشایر مورد استفاده بوده است. زمینه پلاس را معمولا خطوط افقی و رنگارنگ تشکیل می‌دهند و امروزه آن را بیشتر به عنوان سجاده نماز و سفره پیش پای عروس استفاده می‌کنند.

نمدمالى

نمد، نوعی زیرانداز سنتی است که در نتیجه به هم فشردن پشم ساخته می‌شود. در استان سیستان و بلوچستان شستن، رنگرزى و تهیه پشم وظیفه مردان است ولى ساخت نمد را بانوان انجام می‌دهند.

قالیبافی

قالیبافی

 
پلاس بافی

پلاس بافی

 
نمدمالی

نمدمالی

 

لنج سازی | میراث معنوی یونسکو

لنج کشتی کوچک یا قایقی بزرگ گفته می‌شود که بیشتر در خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند به چشم می‌خورد. در لغت، لنج یعنی حرکت کردن با کبر و ناز که به خوبی حرکت آهسته این کشتی کوچک را وصف می‌کند. این هنر که بیشتر جنبه صنعتی دارد، بیشتر در بندر کنارک و چابهار رواج دارد.

البته قصد ما از آوردن نام لنج در اینجا معرفی آن به عنوان یک سوغاتی نیست. دلیل اشاره ما به لنج‌سازی در این مطلب، این است که دانش لنج‌سازی ایرانیان به عنوان یک میراث معنوی در یونسکو ثبت شده و میراثی جهانی به شمار می‌رود. 

سایر صنایع دستی سیستان و بلوچستان

چادر بافى: بافت چادرهای عشایر از موی بز بر روی دار قالی 

 سفره بافى یا جهیزی: دست بافته ای از پشم شتر با نقش ترنجی در وسط آن

خراطی: هنر ساخت اشیا از چوب با کمک دستگاهی مخصوص

صنایع دستی افغانستان

۱ بازديد

صنایع دستی افغانستان و تاریخچه ی صنایع دستی افغانستان دارای اهمیت ویژه ای است، از آنجایی که هنر بخشی از فرهنگ و هویت یک کشور را نشان می دهد. اگر ما بخواهیم یک کشور را به خوبی بشناسیم باید هنر آن را مطالعه کنیم. هر کشور و فرهنگی، صنایع دستی خودش را دارد.

ساخت و فروش صنایع دستی افغانستان روش خوبی برای کمک کردن به اقتصاد کشور و معرفی کردن فرهنگ آن به ملت های دیگر است.

صنایع بومی و دستی، افتخار ملی
بدون شک یکی از افتخارات هر ملت و کشوری، صنایع بومی و دستی آن است. هنرهای سنتی، مجموعه هنرهای اصیل، بومی و مردمی هر کشور است که ریشه ‌های عمیق و استوار در اعتقادات آداب، عادات، رسوم، سنن و در مجموع فرهنگ معنوی جامعه دارد ‏و نمایشگر فرهنگ و تمدن اقوام بوده است. کلاه های زیادی در کشور افغانستان وجود دارد. کلاه پکول افغانی از کلاه هایی است که کاربرد زیادی دارد.

صنعت گران افغانستانی، معرف فرهنگ افغانستان
میراث‌ های فرهنگی و هنری که در طول قرون به آیندگان منتقل می ‌گردد دارای ارزش معنوی زیاد بود و بر پشتوانه های فرهنگی ـ هنری گذشتگان بنا شده است. افغانستان یکی از کشور های غنی در تنوع فرهنگی و هنری است. صنایع دستی در کشور افغانستان بسیار زیاد است. صنعتگران مرد و زن افغانستانی به خاطر تولید آثار هنری از مواد ساده ی پیرامون شان معروف هستند.

قدمت بالای صنایع دستی
صنایع دستی افغانستان از قدمت بسیار بالایی برخوردار می باشد. از لحاظ جغرافیایی افغانستان در جایی قرار گرفته است که از لحاظ تمدن با کشور هایی همچون ایران، یونان، هند و چین مشترک بوده است. این کشور از لحاظ تمدن به حدی بوده است که وقتی ابزار آلات وارد این خطه می شود، خود شروع به تولیداتی می کند که در ساختن تمدن جدید برای افغانستان نقش داشته است.

در افغانستان بنا بر اظهارات باستان شناسان، هزاران سال قبل کشاورزی و آبیاری وجود داشته است. همین امر باعث شده تا به سمت تولید محصولاتی بروند که نیازهای روزمره ی آن ها را بر آورده سازد. ابزارهایی که در زمینه ی کشاورزی و دامداری رفع نیاز کند.

صنایع دستی در افغانستان، در شهر های مختلف متفاوت است. در بخشی شهرها فلزکاری، خامک دوزی و در شهرهای دیگر شیشه کاری و نساجی وجود دارد که توانسته اند محصولات متنوع و زیبایی مثل انواع لباس افغانی را به ارمغان آورند.

 

 

 

تاریخچه صنایع دستی افغانستان
شناسایی فرهنگ و هنر، شناسایی ملت ها
برای شناسایی ملیت ها در تاریخ یک کشور و همچنین زندگانی پادشاهان یک منطقه جغرافیایی، شناسایی صنایع هنری نقش بسیار مهمی دارد. مردم در روزگاران قدیم، همواره تلاش می کردند تا زیباترین محصولات را برای پادشاهان آماده سازند.

تاریخچه صنایع دستی افغانستان بسیار طولانی می باشد. این کشور از نظر هنری متاثر از تمدن های بزرگی بوده است. کشور افغانستان معروف به قلب آسیا می باشد. به این معنی که کشور های مختلفی از جنبه های مختلف وابسته به این کشور بوده است.

راه ابریشم مهم ترین گذرگاه 
راه ابریشم، یکی از مهمترین گذرگاه های آن، کشور افغانستان بوده است. در این منطقه ی جغرافیایی پادشاهان مختلف با اختلاط با سایر پادشاهان و سایر تمدن ها که در ارتباط بوده است تمدن جدید بوجود آمده است.

صنایع کشاورزی، معماری، مجسمه سازی و حکاکی صنایعی هستند که در این کشور از همسایگان به ارث برده شده است.

در زمان تیموریان معماری، کشاورزی و نقاشی مدارس مشهور بوده است. سلطان محمود غزنوی که در دوره ی غزنویان بوده است، اوج پیشرفت و انکشاف صنایع دستی اتفاق افتاده است. دوره ای بوده است که افغانستان به عنوان مرکز علم و صنعت شناخته می شده است.


صنایعی که پیشرفت بسزایی داشته است عبارت ازمعماری کاشی، منسوجات، زرگری و حجاری است. علاوه بر این موارد در زمان سلطنت غزنویان شمشیر و خنجر در صنعت اسلحه سازی بسیار معروف بوده است. دو بنای معروف مسجد جامع هرات و منارجام در همین دوره ساخته شده است.در دوره تیموریان، روضه حضرت علی علیه السلام در مزار شریف و مسجد ابو نصر پارسا تعمیر شده است

. کانال کشی و باغداری از دیگر صنایعی است که در دوره های پادشاهان دیگر رونق داشته است. خرید صنایع دستی

قرن هجدهم آغاز دوره ی جدید پیشرفت
در قرن هجدهم با وجود برخی جنگ ها، صنایع دستی افغانستان در حیطه ی کرم ابریشم و منسوجات ابریشمی نیز توسعه یافته است.
در سال های اخیر قرن نوزدهم، کارخانه ای ساخته شد که صنایع در کشور افغانستان رونق دوچندان پیدا کرد. در این کارخانه به صورت مداوم به تولید اشیایی از جمله اسلحه، سکه، بوت، انواع پارچه ها تولید می شد.

توجه جدی به صنایع دستی در کنار صنایع ماشینی در اوایل قرن بیستم صورت گرفته است. دولت در این زمان توجه زیادی به صنایع دستی افغانستان مثل صنایع نساجی، گلیم بافی، قالین بافی و شال بافی نموده است.

حمایت دولت تا حدی پیش رفت که دولت محصولات خارجی را منع کرد و صنایع دستی در افغانستان توسعه ی خوبی پیدا کرد. کارخانه های زیادی در شهر های مختلف افغانستان بوجود آمد. از جمله در کابل و جبل سراج که کارخانه های نساجی رونق پیدا کرد.

از دیگر صنایع افغانستان کاشی کاری در استالف بوده است. محصولات در هزارستان و غزنی جوراب، دستکش و ژاکت بوده است. کشور افغانستان بعد از سال 1340 توانست در زمینه ی تولیدات کشاورزی، صنایع دستی، روغن و شکر به خود کفایی برسد. شمال افغانستان نیز به صنایع دیگری در خانه ها رو آورده بود، صنایع دستی مثل صابون سازی، تکه بافی و بافندگی فرش.

ظاهرخان فضایی را ایجاد کرده بود که صنایع دستی افغانستان رونق خوبی گرفته بود. به طوری که در شهر کابل، نزدیک به 300 کارخانه احداث شده بود. علاوه بر کابل در تمام کشور بیش از 5000 کارخانه ی کوچک و بزرگ درست شده بود. صنایع دستی مثل آنتیک سازی، سرامیک، شیشه سازی از دیگر صنایعی بوده است که مرکز مسافرت گردشگران شده است.


صنایع دستی افغانستان شامل چه محصولاتی می شود؟
با توجه به تاریخچه ای که از این صنایع بیان شد، می توان ذکر کرد که این صنایع شامل موارد زیر می شود:
انواع لباس افغانی دوزندگی، بافندگی، نساجی، معماری، نقاشی، کنده کاری، حکاکی، نجاری، فلزکاری، سرامیک سازی، کشاورزی، گنبدسازی، شیشه سازی، بوت دوزی، فلز کاری، عطاری، ادویه سازی، کلاه افغانی می باشد.

صنایع دستی افغانستانی نزد دانشمندان در سه حوزه مطالعه می شود. این حوزه ها عبارتند از صنعت باستان، قرون وسطی (دوره پس از اسلام) و صنایع معاصر.

 
خامک و صنایع دستی کشور افغانستان
خامک فضایی است برای معرفی و عرضه ی صنایع دستی کشور افغانستان. تیم خامک تلاش می کند تا بتواند به مرجعی تبدیل شود که معرفی جامعی از این محصولات ارائه شود. تیم خامک متشکل از کارشناسان و متخصصانی می باشد که می تواند این صنایع را به جهانیان بشناسد.